Loading...
Hestemassage 2018-02-19T08:51:49+00:00

Hesten er verdens største atlet. Med sine over 700 muskler, er der mange muligheder for at hesten får muskulære spændinger, uanset hvilken race eller disciplin der er tale om, og uanset på hvilket niveau hesten arbejder på. Muskulære spændinger hos hesten kan vise sig på forskellig vis. Hesten kan have problemer med at udføre visse øvelser, manglende smidighed, nedsat præstationsevne, ændringer i temperament eller adfærd med mere. Så vær opmærksom på de små signaler hos din hest.

Massage er en behandlingsform som længe har været brugt til mennesker. I starten af 1900-tallet begyndte man at overføre metoderne til behandlingen af dyr. Dyrlæger opdagede at, massage havde en både forebyggende og rehabiliterende effekt – helingsprocessen blev kortere og eventuel ardannelse blev reduceret. I følge Jack Meagher, hestemassagens fader, kan massagen øge hestens præstationsformåen med op til 20%.

Hvad er en Hestemassør?

Hestemassøren er muskelspecialist med fokus på hestens bevægeapparat. Under uddannelsen trænes en hestemassør i at skelne mellem primære og sekundære skader. I uddannelsen indgår både teoretiske studier og et praktikforløb. Uddannelsen afsluttes med eksaminering.

Desuden har langt de fleste hestemassører selv en baggrund indenfor hestesporten og kan derfor knytte en forbindelse mellem deres behandling af hesten og specifikke træningsmetoder.

Først og fremmest laver hestemassøren en grundig undersøgelse af hestens muskler og bevægelsesmønster og behandler hesten med massage og evt. stretching. Men ud over dette kan massøren give ejeren træningstip, tjekke udstyr og vise strækøvelser der vil gavne hesten.

I bestræbelserne på at opnå optimal sundhed for hesten, samarbejder hestemassøren bl.a. med dyrlæger, kiropraktore, sadelmagere og beslagsmede.

Hvornår masseres der?

Først og fremmest skal det understreges, at massøren ikke kan erstatte dyrlægens arbejde. – Men kan bruges i forlængelse af dyrlægebehandlingen, og massagen kan stå alene, hvor dyrlægebehandling ikke er påkrævet.

Massagen kan bidrage til at forbedre blodcirkulationen, forøge lymfecirkulationen, forhøje kropsvarmen og sænke blodtrykket. Muskler og sener bliver mere elastiske, pelsen bliver frisk og glansfuld, og massagen kan være med til at forebygge dannelsen af arvæv og give hesten et bedre helbred. Det kan i sidste ende forlænge hestens karriere.

Massagebehandlingen

Først fremvises hesten på fast bund, så massøren kan observere hestens bevægelsesmønster. Derefter undersøges muskulatur, sener og ledbånd. Massøren er nu klar til at begynde behandlingen, og den udføres ved brug af fingre, hænder og arme. 

Heste reagerer forskelligt på behandlingen. Hvis hesten har ømme muskler, kan selv den sødeste hest reagere voldsomt, og du kan godt opleve en helt ukendt adfærd hos hesten. Typisk vil en hest tygge, smaske, gabe og døse hen som tegn på, at den tager godt imod behandlingen.

Lige efter behandlingen, har hesten godt af at blive skridtet/trukket en tur eller komme på fold. Bevægelse hjælper de frigivet affaldsstoffer ud af kroppen. 

I dagene efter behandlingen kan hesten være øm, stiv og endda urent gående. Dette skyldes, at muskulaturen er løsnet op og bliver brugt på en ny måde. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på hestens signaler, når du træner den i de efterfølgende dage. Husk at varme din hest godt op og skridte den godt af. 

Efter omkring fire dage skulle du gerne begynde at mærke effekten tydeligt, for eksempel ved, at hesten er mere smidig under arbejdet. 

Da det er umuligt at forudse helt nøjagtigt, hvordan hestens krop reagerer i dagene lige efter behandlingen, er det ikke hensigtsmæssigt at lade den massere lige op til en konkurrence eller lignende.

Når din hest skal have besøg af massøren, skal du sørge for at hesten er ren og tør, den skal desuden:

  • stå i en rolig del af stalden
  • ikke være sulten eller på anden måde utilfreds
  • ikke have fået krybbefoder i en time op til behandlingen
  • ikke være varm efter arbejde